lauantai 14. maaliskuuta 2009

Ruotsi 2009: Malena Ernman - La voix

Malena Ernman & La voix'han sen Melodifestivalenin sitten voitti ja edustaa Ruotsia toukokuussa Moskovassa. (Tarvittaessa kaikki lopputulokset löytyy täältä.) Sanotaanko, että olen ihan semityytyväinen tulokseen - sama juttu kuin Espanjan kanssa: tämäkin biisi kuului paremmuusjärjestykseni keskikastiin, joten harmittaa, etteivät suosikkini pärjänneet, mutta toisaalta olen helpottunut, koska olisi Ruotsi huonommankin voinut valita. Vanhaan malliin tuntuvat naapurimaassa olevan kovastikin luottavaisia kappaleen voittomahdollisuuksista Moskovassa, mutta itse en kyllä sentään ykköstilaan jaksa uskoa. Muista sijoituksista en mene puhumaan mitään. Jo toista vuotta peräkkäin muuten Ruotsia edustaa Fredrik Kempen tekemä laulu.


Tykkäsin:
- kertosäkeen melodia (tosin sanoista on edelleen vaikea saada selvää)
- tietynasteinen erilaisuus, ei kuitenkaan liian outo
- laulajan puku
- koreografia

En tykännyt:
-
genre
- laulaja
-
säkeistön melodia
- Yön kuningattaren aariaa muistuttava kohta

Tämä oli allekirjoittaneen mielestä paremmuusjärjestys finaalissa:

1. Måns Zelmerlöw: Hope & Glory
2. Sarah Dawn Finer: Moving On
3. Molly Sandén: Så vill stjärnorna
4. Agnes: Love, Love, Love
5. Emilia: You're My World

6. Malena Ernman: La voix
7. E.M.D.: Baby, Goodbye
8. Alcazar: Stay The Night

Kaukana takana:
9. Sofia: Alla
10. H.E.A.T: 1000 Miles
11. Caroline af Ugglas: Snälla snälla

Ja kukaanhan ei enää sitten muista sitä, että väitin Mollylla olevan jotain mahdollisuuksia pärjätä... Ei tykänneet juryt eivätkä katsojatkaan, surullista. Oli sitten varmaan liian tylsä kappale, mistä en ole kyllä yhtään samaa mieltä. Jäi peräti finaalin viimeiseksi :( Etukäteissuosikkeja ainakin Ruotsin median mukaan olivat Malenan lisäksi Caroline af Ugglas ja Måns Zelmerlöw, ja oikeasti jouduin viikon ajan pelkäämään, ettei tulisi skräll'ien skräll'iä ja Ugglas voittaisi. Tiukille se menikin, 2. sija ja ainoastaan 4000 ääntä (! n. 1 750 000:sta) eroa Malenaan. Tuollaisten friikkien menestymis- mahdollisuudet on juuri yksi niistä asioista, joita inhoan Euroviisuissa. E.M.D.:n 3. tilasta yllätyin, koska itselläni se oli kategoriassa "suht turhat", mutta varmaan taas pikkutyttöjen äänillä on ollut vaikutusta. Måns voitti alueraatien äänet, mutta Ruotsin menestymismahdollisuuksia viisuissa ajatellen täytyy kyllä olla ihan tyytyväinen, että kansa uskalsi äänestää jotain vähän erilaista. Hope & Glory (4.) on erittäin hyvä biisi, mutta aika tavallinen kuitenkin. Alcazar (5.) nyt on yksi niistä Melodifestivalenin instituutioista, jotka vaan pärjää biisistä riippumatta - keskikastia niin alueellisten juryjen kuin katsojienkin mielestä. Sarah Dawn Finer putosi yhtä ropinalla kuin Måns alueraatien toisen sijan jälkeen, harmi. Hieno biisi olisi ansainnut paremman kuin kuudennen sijan. H.E.A.T:in ällötykset (7.) pärjäsivät liian hyvin, tyhmää. Agnesin 8. ja Emilian 9. sijat oli melko odotettuja, kaikilla nyt vaan ei ole niin hyvä musiikkimaku kuin mulla =) Ja Sofian turhaakin turhempi Madonna-lookin kopiointi + kreikankielen oppitunti (valitettavan tyypillinen euroviisu muuten) sai ansaitsemansa viimeistä edellisen sijan. Eipä ole ollenkaan oma lehmä ojassa, kun Sofian kreikan kieli häiritsee huomattavasti paljon enemmän kuin voittajaviisun ranska... :D

Sivuhuom. Illan paras vitsi: Insertti Shirley Clampista uudella uralla kassantätinä laulamassa "En pizza ska ätas" (MF 2004: "Min kärlek ska brinnas") ja "Med kassen fyllt av mat" (MF 2009: "Med hjärtat fyllt av ljus"). Nauroin aivan vedet silmissä!! :D Olipa muuten itse Marija
Šerifović paikalla lukemassa kv. juryn tuloksia... Molitva on ainakin 2000-luvun hienoin Euroviisut voittanut kappale. Ja vielä on sanottava sekin, että juontaja Petra Medekin on onnistunut voittamaan ruotsalaisten sympatiat puolelleen alun vastustuksesta huolimatta. Minä tykkäsin alusta lähtien! Toivottavasti juontaisi ensi vuonnakin.

Tähän lopuksi vielä se oma suosikkikappaleeni - vaikka nuo viisi ensimmäistä listallani olivatkin tänä vuonna suht tasavahvoja. Måns ja Hope & Glory tällä kertaa akustisena versiona, melkein jo alan ajatella sen olevan alkuperäistäkin parempi!

4 kommenttia:

  1. ...no nyt mää ymmärrän sun oopperaviittauksen... eieiei en tykkää. mutta mää olenkin tämmönen musiikista mitään tajuamaton:).

    VastaaPoista
  2. Kaikki tajuaa musiikkia omalla tavallaan! En yhtään kyllä ihmettele, tuo on selkeästi mielipiteitä jakava laulu... Mäkin samalla sekä tykkään (oopperakertosäe) että vihaan (jumputussäkeistöt). Olis muuten kiva sanelutehtävä yrittää saada kertosäkeen ranskankielisistä saanoista selvää näkemättä tekstiä... Ei onnistunut multa :D

    VastaaPoista
  3. Olipas! Mä en kauheasti innostu enää euroviisuista, kun ne ovat muuttuneet niin vuosien mittaan.

    Lauloiko daami kertsin ranskaksi? Vaikea erottaa edes kieltä, saati sanoja. Vähän outoa sekoittaa kahta tyylilajia keskenään, inte bra, tuli muuten Taikahuilu mieleen tuosta. Ja miksi hitossa ruåtsalaiset artistit ovat niin aneemisen näköisiä? Eikö niillä ole edes laittaa huulipunaa väriksi?

    VastaaPoista
  4. Taitaapa olla yleisempi ongelma oopperassa tyylilajina, että sanoista on vaikea saada selvää... Ranskaa tuon laulun kertsi on, mutta en kyllä itsekään sitä huomannut aluksi! Ja missikisoja laulaja ei ehkä voittaisi, joten täytyy toivoa että laululla pärjää paremmin... On sieltä kyllä joiltain mailta onneksi parempiakin kappaleita tulossa viisuihin kuin tämä.

    VastaaPoista

Kerro nyt ihmeessä, mitä mietit!