lauantai 28. helmikuuta 2009

Melodifestivalen 2009: 4. semi, Malmö

Varoitan jo etukäteen, että nyt saattaa tulla vähän painokelvotonta tekstiä. &%#¤#!! Yritän ilmaista asiani edes jonkun verran siististi. Äärimmäisen suututuksen syyhän on tietysti se, että duo Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng eivät päässeet jatkoon tämän illan neljännessä Melodifestivalen-semissä. En ala, en ala ja vielä kerran en ala!!! Eivät ymmärrä hyvän päälle nuo naapurimaalaiset ja piste. On se kumma kun ei viisukolmonen vuodelta 2002 ja viime vuoden viitonen kelpaa Ruotsin edustajaksi. Omasta mielestäni Killing Me Tenderly oli ehdottomasti koko tämän vuoden Melodifestivalenin paras kappale. Finaaliin pääsivät kuitenkin Agnes (no sentään onneksi) ja Malena Ernman, Andraan Sarah Dawn Finer ja Star Pilots. Tässä oma paremmuusjärjestykseni kaikista tämän semin kappaleista:

1. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng: Killing Me Tenderly
2. Sarah Dawn Finer: Moving On
3. Agnes: Love Love Love
4. Susanne Alfvengren: Du är älskad där du går
5. Malena Ernman: La voix
...kaukana takana:
6. Next 3: Esta noche
7. Star Pilots: Higher
8. Thorleifs: Sweet Kissing in the Moonlight

Myönnän kyllä, että monesti valitsen omat suosikkini jo etukäteen artisteista ennen kappaleiden kuulemista, ja niin oli tietysti tälläkin kertaa, kun muistetaan kuinka paljon tykkäsin Maria Haukaas Storengista viime vuonna Euroviisuissa ja Anna Sahlenesta Så ska det låtassa. Mutta oli tuo niiden biisikin aivan mielettömän hyvä!! Minuun upposi, Bond-vaikutteineen kaikkineen. Mikä kertosäe, mikä modulaatio, mitkä esittäjät, mitkä äänet... Huokaus.

Agnesin kappale ansaitsi ehdottomasti finaalipaikan. Se on hyvä esimerkki tyypillisestä MF-kappaleesta, josta minä tykkään. Jotain Abba-viboja siitä tuli mieleen, en tosin tiedä miksi. Ehkä aavistuksen verran häiritsi, että se oli ensimmäinen kappale - olisi varmaan toiminut vielä paremmin shown loppupuolella tunnelman nostattajana. Toisen finalistin Malena Ernmanin kappaleessa oli se ongelma, että perinteisesti en ole ollut tuon oopperan ja diskopopin yhdistävän genren fani, joten siinä valossa kappale oli oikeastaan yllättävän hyvä. Fredrik Kempen syytäkö taas? Se kyllä ärsytti, ettei kertsin sanoista saanut mitään selvää. Sarah Dawn Finer olisi puolestani saanut marssia myös suoraan finaaliin, mutta ehkä ensi viikolla Andran kautta sitten. HIENO show hisseineen, tanssijoineen ja aurinkoineen, puhumattakaan ihanan mahtipontisesta ja puhtaasti lauletusta balladista. Olihan Sarahin I Remember Love kaksi vuotta sittenkin hieno balladi, mutta tässä oli vielä hienompi toteutus. Star Pilots edusti sitten valitettavasti sitä surkeiden lavaesitysten kategoriaa, en tykännyt niistä lentokoneenkorjaajahaalareista yhtään. Biisikin oli liian tusinadiskokamaa andra-paikan arvoiseksi, mutta minkäs teet.

Vielä yksi kappale, josta tykkäsin, oli Susanne Alfvengrenin Du är älskad där du går. Siinä ei yritetty kikkailla mitenkään, se oli kaunis ihan sellaisenaan.
Karsiutumisesta en yllättynyt - mummeli oli ihan herttainen, mutta harvassa ovat ihmiset, jotka tätä kappaletta äänestäisivät. Jos tuo La voix oli tyypillinen Kempe-kappale, oli tämä hyvä esimerkki ihanasta Ingela "Pling" Forsman -laulusta, joita on niiiiiiiiiin monia (pelkästään tänä vuonna myös Shirleyn Med hjärtat fyllt av ljus ja Mollyn Så vill stjärnorna). Tämän semin inhokkiesiintyjäni paikasta kilpailevat tasaisesti Thorleifs ja Next 3. En vaan voi sille mitään, että luokittelen tuon Ruotsissa niin suositun dansband-genren täysin komiikan puolelle, ja sitä paitsi taidan olla hiukan väärää kohderyhmää tuolle Thorleifs-pappaenergialle. Biisi varmaan kyllä svengaisi lavoilla buggina tai jivenä, myönnetään. Next 3:n Esta noche oli joku ihme rap/reggaeton-sekoilu, eikä varmaan ehditty kuin eka säkeistön puoliväliin kun aloin jo odottaa sen loppumista. Olisivatkin pitäneet sen pelkkänä reggaetonina niin olisin saattanut tykätäkin.

Taidankin tästä painua SVT:n sivuille katsomaan repeatilla ihanaa Killing Me Tenderly'ä... =) Ei kun laitankin sen tähän. Nyt niiden kappaleiden pitäisi saada jäädä YouTubeenkin kun kaikilla on vihdoin virallinen lupa tulla julkaistuksi.


Mikä tarkoittaa myös sitä, että nyt ne kaikki muutkin kappaleet on katsottavissa SVT:n sivuilla, joten nään vihdoin myös Mollyn esityksen!

P.S. Huippuhyvä jakso eilen Så ska det låtassa! Sonja Aldén ei edes sen suurempia hehkutteluja kaipaa, kun oli niin ihku ihan ilman hehkuttamistakin, mutta myös viime vuoden MF:lta tuttu Sibel oli hyvä. Ja Brolle tietysti (tuli vaan ikävä viime vuoden SSDL:n jaksoa, jossa hän oli Linda Bengtzingin kanssa...). Hetkittäin ajattelin jopa, että on se Markooliokin ihan sympaattinen... pelottavaa. Paras laulu oli varmaankin Brollen ja Sibelin duetto In The Ghetto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro nyt ihmeessä, mitä mietit!